Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României

Festivalul Diversității Multiculturale Botoșani- ediția a II-a

Cea de-a doua ediție a Festivalului Diversității Multiculturale de la Botoșani a fost organizată în perioada 02-04.09.2016.
Agenda festivalului a cuprins manifestări culturale complexe, începând cu o expoziție foto, un workshop de lectură și continuând cu tururi de oraș, o degustare de bucate tradiționale sau o paradă a portului popular. Pentru copii, au fost pregătite ateliere participative, jocuri interculturale și face-painting asigurate de actorii Teatrului de Păpuși Vasilache, întâlniri cu mascotele Cheia Sol ce întruchipează personaje cunoscute de desene animate, precum și un program de balet, dans, muzică și teatru asigurat de Asociația Culturală Arlechin.
Scena festivalului, ce a fost amplasată în zona monumentului de pe Bulevardul Mihai Eminescu, a găzduit în prima seară a festivalului un recital al Filarmonicii, iar ziua următoare, peste 3000 de botoșănenii au urmărit un spectacol de dansuri și cântece tradiționale aparținând etnicilor lipoveni, greci, maghiari, romi, dar și români. Seara de gală a început cu o proiecție a filmului documentar realizat în cadrul proiectului ce prezintă istoria etniilor din cele trei județe, urmat de un concert de zile mari, în cadrul căruia au evoluat, pentru peste 5000 de spectatori: Miruna Buză- reprezentantă a Botoșaniului la show-ul X Factor, Nicole Cherry&Band – revelația muzicii pop și raggae din România, Ianna Novac – solistă pop și pop opera din Chișinău, fostă componentă a trupei ASIA, Mediana Vlad- solistă pop și pop opera, vocea studiourilor Walt Disney în România, precum și D.I.O.S. symphonic pop rock orchestra, dirijor Tiberiu Oprea.
La Casa Tineretului, circa 300 de botoșăneni au participat sâmbătă seară la o întâlnire cu actorii Teatrului Mihai Eminescu, ce au pus în scenă piesa “Strunga dintre moarte și viață’’, în regia lui Florin Kevorkian, activitate realizată în colaborare cu Uniunea Armenilor din România și cu Asociația Pro Urban.
Proiectul “Diversitatea multiculturală – pilon de dezvoltare comunitară în județele Botoșani, Bistrița–Năsăud și Iași’’ este implementat în cadrul Programul PA17/RO13 -“Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european″ finanțat prin Granturile SEE 2009 – 2014, contractul de finanțare fiind încheiat cu Ministerul Culturii–Unitatea de Management a Proiectului.
Proiectul are o valoare totală de 863.268,95 lei, reprezentând în totalitate finanțare nerambursabilă din fonduri SEE și de la Guvernul României. Obiectivul general este promovarea unei mai bune înțelegeri a diversității culturale și consolidarea dialogului intercultural, inclusiv prin consolidarea culturii minorităților în județele Botoșani, Bistrița – Năsăud și Iași.
În cadrul proiectului au mai fost organizate trei festivaluri multiculturale la Botoșani, Iași și Bistrița Năsăud, o serie de manifestări culturale la Iași, au fost finalizate 12 workshop-uri cu specialiști în cultură și artă din cele trei județe ce s-au concretizat în elaborare a trei studii sectoriale multiculturale, a fost lansat un site al proiectului (www.diversitate-multiculturala.ro) și a fost realizat un film documentar despre istoria și cultura etniilor.
Proiectul se va finaliza la 31 octombrie 2016.

3 octombrie 2016

0 Responses on Festivalul Diversității Multiculturale Botoșani- ediția a II-a"

Leave a Message

Facebook

Twitter

  • Loading tweets...

Youtube

Oops, something went wrong.
top
Sari la bara de unelte