Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României

Bistriţa – 29-31 mai 2015

În perioada 29 – 31 mai 2015, la Bistriţa a avut loc Festivalul Diversităţii Multiculturale, eveniment organizat de Primăria municipiului Bistriţa, alături de Primăria Botoşani şi Asociaţia „Iubire şi Încredere” Iaşi în cadrul proiectului „Diversitatea nulticulturală – pilon de dezvoltare comunitară în judeşele Botoşani, Bistriţa – Năsăud şi Iaşi”.

 

Festivalul a debutat vineri, 29 mai 2015, când, în zona pietonală Liviu Rebreanu au fost organizate standuri de prezentare a minorităţilor etnice din judeţele partenere în proiect: saşi, maghiari, romi, evrei, greci şi lipoveni. De asemenea, au avut loc ateliere participative pentru copii, acţiuni la care au participat grupuri de elevi din şcolile din municipiul Bistriţa şi împrejurimi:

  • a III-a cu predare în limba germană de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, coordonaţi de învăţătoarea Cristina Armean şi Izabela Popescu, coregraf;
  • a III-a E de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa, coordonaţi de învăţătoarea Dorina Telcean;
  • a III-a cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa, coordonaţi de învăţătoarea Ibolya Jakab;
  • a IV-a A de la Şcoala Gimnazială nr. 3 „Avram Iancu” Bistriţa, coordonaţi de învăţătoarea Aurelia Hoza;
  • a II-a B de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, coordonaţi de învăţătoarea Ioana Matei;
  • Şcoala Gimnazială nr. 7 Sărata, coordonaţi de învăţătoarele Cosman Rodica, Cornea Maria şi Chiriac Livia.

 

Sâmbătă, 30 mai 2015, acţiunile din cadrul Festivalului Diversităţii Multiculturale de la Bistriţa au continuat la Centrul de Artă Tradiţională „Casa cu Lei”, unde a fost prezentată o expoziţie foto, în aer liber, cu aspecte din viaţa minorităţilor etnice, pe un fundal muzical specific. Participanţii au vizionat filmul documentar despre istoria şi prezentul minorităţilor din arealul proiectului. Menţionăm că la aceste acţiuni au participat reprezentanţi ai minorităţilor din Bistriţa, dintre care îi amintim pe domnul Thomas Hartig – Vicepreşedinte şi director executiv al Forumului Democrat German Bistriţa Năsăud, domnul Antal Attila – consilier local UDMR şi domnul Fredi Deac – preşedintele Comunităţii Evreilor din Bistriţa.

 

Duminică, 31 mai 2015, festivalul a revenit în Zona Pietonală Liviu Rebreanu cu o paradă a portului tradiţional în cadrul căreia a avut loc un flashmob de dans cu elemente tradiţionale aparţinând diferitelor grupuri etnice participante. În continuare s-a desfăşurat un spectacol de dansuri şi cântece tradiţionale ale minorităţilor participante la care au participat Ansamblul de dansuri greceşti “Katharsis” din Botoşani şi Ansamblul de dansuri lipovene ”Trandafiraşii” din Iaşi, festivalul încheindu-se cu un concert extraordinar susţinut de Elena Gheorghe, în programul căreia au fost incluse melodii specifice comunităţii aromâne.

4 iunie 2015

0 responses on "Bistriţa - 29-31 mai 2015"

Leave a Message

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Twitter

  • Loading tweets...

Youtube

top
X
Sari la bara de unelte