Proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României

Festivaluri

Proiectul „Diversitatea multiculturală – pilon de dezvoltare comunitară în judeţele Botoşani, Bistriţa-Năsăud şi Iaşi”  a avut printre activităţile planificate organizarea a trei festivaluri multiculturale, în vederea creşterii capacităţii de promovare a diversităţii culturale către publicul larg la nivelul regiunilor Nord Est şi Nord Vest. Pe parcursul implementării, numărul evenimentelor a fost suplimentat, astfel încât au fost realizate 4 festivaluri (2 la Botosani, 1 la Iasi, 1 la Bistrita) si o serie de manifestări culturale (Iasi).

 

BISTRIŢA

În perioada 29 – 31 mai 2015, la Bistriţa a avut loc Festivalul Diversităţii Multiculturale, eveniment organizat de Primăria municipiului Bistriţa, alături de Primăria Botoşani şi Asociaţia „Iubire şi Încredere” Iaşi în cadrul proiectului „Diversitatea nulticulturală – pilon de dezvoltare comunitară în judeşele Botoşani, Bistriţa – Năsăud şi Iaşi”.

Festivalul a debutat vineri, 29 mai 2015, când, în zona pietonală Liviu Rebreanu au fost organizate standuri de prezentare a minorităţilor etnice din judeţele partenere în proiect: saşi, maghiari, romi, evrei, greci şi lipoveni. De asemenea, au avut loc ateliere participative pentru copii, acţiuni la care au participat grupuri de elevi din şcolile din municipiul Bistriţa şi împrejurimi: Cls. a III-a cu predare în limba germană de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, coordonaţi de învăţătoarea Cristina Armean şi Izabela Popescu, coregraf; Cls. a III-a E de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa, coordonaţi de învăţătoarea Dorina Telcean; Cls. a III-a cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa, coordonaţi de învăţătoarea Ibolya Jakab; Cls. a IV-a A de la Şcoala Gimnazială nr. 3 „Avram Iancu” Bistriţa, coordonaţi de învăţătoarea Aurelia Hoza; Cls. a II-a B de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, coordonaţi de învăţătoarea Ioana Matei; Şcoala Gimnazială nr. 7 Sărata, coordonaţi de învăţătoarele Cosman Rodica, Cornea Maria şi Chiriac Livia.

Sâmbătă, 30 mai 2015, acţiunile din cadrul Festivalului Diversităţii Multiculturale de la Bistriţa au continuat la Centrul de Artă Tradiţională „Casa cu Lei”, unde a fost prezentată o expoziţie foto, în aer liber, cu aspecte din viaţa minorităţilor etnice, pe un fundal muzical specific. Participanţii au vizionat filmul documentar despre istoria şi prezentul minorităţilor din arealul proiectului. Menţionăm că la aceste acţiuni au participat reprezentanţi ai minorităţilor din Bistriţa, dintre care îi amintim pe domnul Thomas Hartig – Vicepreşedinte şi director executiv al Forumului Democrat German Bistriţa Năsăud, domnul Antal Attila – consilier local UDMR şi domnul Fredi Deac – preşedintele Comunităţii Evreilor din Bistriţa.

Duminică, 31 mai 2015, festivalul a revenit în Zona Pietonală Liviu Rebreanu cu o paradă a portului tradiţional în cadrul căreia a avut loc un flashmob de dans cu elemente tradiţionale aparţinând diferitelor grupuri etnice participante. În continuare s-a desfăşurat un spectacol de dansuri şi cântece tradiţionale ale minorităţilor participante la care au participat Ansamblul de dansuri greceşti “Katharsis” din Botoşani şi Ansamblul de dansuri lipovene ”Trandafiraşii” din Iaşi, festivalul încheindu-se cu un concert extraordinar susţinut de Elena Gheorghe, în programul căreia au fost incluse melodii specifice comunităţii aromâne.

Festivalul Diversităţii Multiculturale de la Bistriţa s-a bucurat de o participare largă şi a fost bine primit de publicul bistriţean, acesta fiind primul festival multicultural organizat în cadrul proiectului.

Galerie foto: Festival al Diversității Multiculturale de la Bistrița

IAŞI

În perioada 5-7 iunie 2015, a fost rândul Iaşului să intre în maratonul evenimentelor culturale pentru celebrarea diversităţii.

Programul a demarat în data de 5 iunie cu o proiecţie a filmului documentar: „Diversitatea Multiculturală în judeţele Botoşani, Bistriţa Năsăud şi Iaşi” la Ateneul Tătăraşi şi a continuat a doua zi cu o serie de manifestări organizate într-un decor de vis, în Grădina Complexului Palas, cu o expoziţie de fotografie, de costume şi obiecte tradiţionale ale minorităţilor etnice, seara fiind dedicată unui spectacol de muzică şi dans tradiţional al minorităţilor etnice, în cadrul căruia au prezentat momente artistice : formaţia de dansuri maghiare „Vadrózsa” din Bistriţa, Ansamblul Trandafiraşii din Brăteşti – Iaşi, Formaţia de Dansuri Italieneşti „Siamo di nuovo insieme” – Iaşi, Trupa de dans grecesc „Katharsis” – Botoşani.

În cea de-a treia zi de festival, publicul din Iaşi a putut din nou să admire expoziţia de fotografie, iar spre seară s-au adunat, cu mic, cu mare la un nou Spectacol de muzică și dans tradițional al minorităților etnice. Au evoluat pe scenă, în faţa a sute de spectatori: Ansamblul „Cervona Kalena” din Negostina – Suceava, Ansamblul artistic „Areti Roman”, Formaţia de dansuri ţigăneşti „Gipsy Eye”, Sodomeni – Iaşi, Formaţia „Ricino Zece Prăjini”, Iaşi, Corul şi Formaţia de dansuri „Edelweiß”, Piatra Neamţ, Miruna Buză, de la Botoşani. dar şi alţi interpreţi de muzică specifică minorităţilor etnice.

Scopul activităţii a fost promovarea diversităţii culturale şi a dialogului intercultural, implicarea tinerilor în activităţi de promovare a culturii, creşterea accesului publicului larg la forme de cultură modernă, dezvoltarea unui interes crescut pentru cultură în rândul tinerilor.

 Galerie foto: Festival al Diversității Multiculturale de la Iași

BOTOŞANI

Botoşănenii au fost invitaţi să participe, în perioada 03.09.2015-05.09.2015, la Festivalul Diversităţii Multiculturale, ce a avut loc în Centrul Istoric al Municipiului Botosani. Evenimentul a fost organizat de Primăria Botoşani.

Startul festivalului a fost dat joi dimineaţă, când zona Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică s-a animat cu standuri de prezentare a minorităţilor şi ateliere pentru copii. Spre seară a fost proiectat în aer liber filmul proiectului,  ilustrând povestea minorităţilor din cele trei judeţe partenere.

Vineri dimineaţă au revenit atelierele pentru copii, în compania personajelor Disney, iar în paralel a fost organizată o expoziţie foto despre viaţa comunităţilor etnice. Seara, publicul botoşănean a fost invitat la spectacol, pe scena special amenajată în Centrul Vechi. Au evolua copiii de la grupul local Cheia Sol, coordonaţi de Oana Puşcaşu, seara finalizându-se cu un concert extraordinar Anna Lesko, din programul căruia nu au lipsit melodiile specifice ruseşti. În ciuda ploii, botoşănenii au primit cu mare interes manifestările.

Ultima zi a festivalului a început cu o o paradă a portului tradiţional, urmată de un flashmob şi de un spectacol de dansuri şi cântece ale minorităţilor (greci, ucraineni, romi, maghiari, lipoveni, etc).

Galerie foto: Festival al Diversității Multiculturale de la Botoșani

 

Manifestări culturale CELEBRAREA DIVERSITĂȚII MULTICULTURALE – IAȘI, 19-20 august 2016

În perioada 19-20.08.2016,  Iașul a fost gazda seriei de manifestări culturale “Celebrarea Diversității’’.

Evenimentul a fost parte din proiectul “Diversitatea multiculturală – pilon de dezvoltare comunitară în judeţele Botoșani, Bistrița–Năsăud și Iași’’, implementat în parteneriat de Municipiul Botoșani, Municipiul Bistrița și Asociația “Iubire și Încredere’’ Iași, în cadrul Programul PA17/RO13 -“Promovarea diversităţii în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european″ finanţat prin Granturile SEE 2009 – 2014, contractul de finanțare fiind încheiat cu Ministerul Culturii–Unitatea de Management a Proiectului.

Agenda evenimentului de la Iași a cuprins:
• 19.08.2016 – ora 18.00 – Grădina Palas – Eveniment cultural artistic cu momente aparținând minorităților reprezentative pentru aria de intervenție a proiectului
• 19.08.2016 – ora 20.00 – Grădina Palas – Proiecție filmului “Povestea etniilor din Iași, Botoșani și Bistrița Năsăud’’ privind minoritățile culturale din arealul proiectului;
• 20.08.2016 – ora 11.00- Casa de Cultură a Studenților -Conferință de prezentare a rezultatelor obținute până la acest moment și prezentarea pașilor următori în implementarea proiectului

Festivalul Diversității Multiculturale Botoșani- ediția a II-a

Cea de-a doua ediție a Festivalului Diversității Multiculturale de la Botoșani a fost organizată în perioada 02-04.09.2016.

Agenda festivalului a cuprins manifestări culturale complexe, începând cu o expoziție foto, un workshop de lectură și continuând cu tururi de oraș, o degustare de bucate tradiționale sau o paradă a portului popular. Pentru copii, au fost pregătite ateliere participative, jocuri interculturale și face-painting asigurate de actorii Teatrului de Păpuși Vasilache, întâlniri cu mascotele Cheia Sol ce întruchipează personaje cunoscute de desene animate, precum și un program de balet, dans, muzică și teatru asigurat de Asociația Culturală Arlechin.

Scena festivalului, ce a fost amplasată în zona monumentului de pe Bulevardul Mihai Eminescu, a găzduit în prima seară a festivalului un recital al Filarmonicii, iar ziua următoare, peste 3000 de botoșănenii au urmărit un spectacol de dansuri și cântece tradiționale aparținând etnicilor lipoveni, greci, maghiari, romi, dar și români. Seara de gală a început cu o proiecție a filmului documentar realizat în cadrul proiectului ce prezintă istoria etniilor din cele trei județe, urmat de un concert de zile mari, în cadrul căruia au evoluat, pentru peste 5000 de spectatori: Miruna Buză- reprezentantă a Botoșaniului la show-ul X Factor, Nicole Cherry&Band – revelația muzicii pop și raggae din România, Ianna Novac – solistă pop și pop opera din Chișinău, fostă componentă a trupei ASIA, Mediana Vlad- solistă pop și pop opera, vocea studiourilor Walt Disney în România, precum și D.I.O.S. symphonic pop rock orchestra, dirijor Tiberiu Oprea.

La Casa Tineretului, circa 300 de botoșăneni au participat sâmbătă seară la o întâlnire cu actorii Teatrului Mihai Eminescu, ce au pus în scenă piesa “Strunga dintre moarte și viață’’, în regia lui Florin Kevorkian, activitate realizată în colaborare cu Uniunea Armenilor din România și cu Asociația Pro Urban.

Proiectul “Diversitatea multiculturală – pilon de dezvoltare comunitară în județele Botoșani, Bistrița–Năsăud și Iași’’ a fost implementat în cadrul Programul PA17/RO13 -“Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european″ finanțat prin Granturile SEE 2009 – 2014, contractul de finanțare fiind încheiat cu Ministerul Culturii–Unitatea de Management a Proiectului.

Proiectul a avut o valoare totală de 863.268,95 lei, reprezentând în totalitate finanțare nerambursabilă din fonduri SEE și de la Guvernul României, obiectivul general fiind promovarea unei mai bune înțelegeri a diversității culturale și consolidarea dialogului intercultural, inclusiv prin consolidarea culturii minorităților în județele Botoșani, Bistrița – Năsăud și Iași.
În cadrul proiectului au mai fost organizate trei festivaluri multiculturale la Botoșani, Iași și Bistrița Năsăud, o serie de manifestări culturale la Iași, au fost finalizate 12 workshop-uri cu specialiști în cultură și artă din cele trei județe ce s-au concretizat în elaborare a trei studii sectoriale multiculturale, a fost lansat un site al proiectului (www.diversitate-multiculturala.ro) și a fost realizat un film documentar despre istoria și cultura etniilor.
Proiectul s-a finalizat la 31 octombrie 2016.

Festivalul Diversității Multiculturale Botoșani- ediția a II-a

Cea de-a doua ediție a Festivalului Diversității Multiculturale de la Botoșani a fost organizată în perioada 02-04.09.2016. Agenda festivalului a …

Bistriţa – 29-31 mai 2015

În perioada 29 – 31 mai 2015, la Bistriţa a avut loc Festivalul Diversităţii Multiculturale, eveniment organizat de Primăria municipiului [...]

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Twitter

  • Loading tweets...

Youtube

top
X
Sari la bara de unelte